zondag 13 december 2015

Gezond tussendoortje: Havermoutkoekjes met appel en kaneel

Je kent het vast wel, rond een uurtje of 10 / 11 's morgens of rond 4 uur 's middags begint je maag een beetje te rommelen. Lekkere trek... ik ben ermee bekend hoor, en nee ik grijp heus niet altijd naar een verantwoord tussendoortje zoals fruit of noten, maar juist ook wel eens naar slechte tussendoortjes: in mijn geval koekjes of snoepjes. En nee, niet een, maar gerust twee of drie. Het is daarom handig om hierop voorbereid te zijn zodat je niet onverantwoord gaat snacken. Zorg bijvoorbeeld dat je een bakje noten bij je hebt, of een stuk fruit. Maar natuurlijk kun je zelf ook deze heerlijke havermoutkoeken maken, zonder suiker en rijk gevuld met appel en havermout!







Havermout

Havermout zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten en is een trage koolhydraat. Havermout zit vol vezels waardoor je darmen extra hard moeten werken om het te verteren. Het gevolg hiervan is dat suikers minder snel in je bloedbaan terechtkomen en je suikerspiegel minder snel stijgt en je langer een verzadigd gevoel hebt.  Met deze koeken sla je dus twee vliegen in een klap: naast dat je langer vol zit, krijg je ook een hoop gezonde voedingsstoffen binnen!


NODIG:
- 100 gram havermout
- 2 eetlepels speltbloem
- 1 appel
- 1/2 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder*
- 1 ei
- 1 Ć” 2 eetlepel(s) honing
- 1 theelepel kaneel
- Eventueel krenten/rozijnen

*Wijnsteenzuurbakpoeder of bakpoeder in het algemeen zorgen ervoor dat een baksel kan rijzen en geven meer volume. Wijnsteenzuurbakpoeder kun je bij biologische winkels halen. Je kunt ook normaal bakpoeder gebruiken, maar wijnsteenzuurbakpoeder is natuurlijker. 

HOE:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snijd de appel in stukjes en maak op smaak met een theelepel kaneel.
- Mix ondertussen de havermout, het speltbloem, het bakpoeder, het ei, de honing en het kaneel door elkaar met een mixer. Spatel tenslotte de appel en evt. de rozijnen/krenten erdoorheen.
- Vorm koeken van het beslag, let op het is een bros beslag, dus echt stevige koeken krijg je er niet van, en leg ze met voldoende ruimte op de bakplaat.
- Bak ze laag in de oven in ongeveer 20 minuten gaar.

Eetsmakelijk!

Liefs,

Robin

9 opmerkingen:

  1. Kan ik ook ei vervangen? Ik ben vegatarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, je zou het ei bijvoorbeeld kunnen vervangen door een geprakte banaan! Op deze site vind je nog meer producten die ei kunnen vervangen tijdens het bakken: http://chefinyou.com/egg-substitutes-cooking/

      Groetjes,

      Robin

      Verwijderen
  2. Wanneer word de honing beschreven bij de ingredienten toe gevoegd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! De honing wordt toegevoegd bij stap 3 wanneer alle andere ingrediƫnten met elkaar gemixt worden!

      Verwijderen
  3. Wat is wijnsteenzuurbakpoeder?
    Heb ik namelijk nog nooit van gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wijnsteenzuurbakpoeder of bakpoeder in het algemeen zorgen ervoor dat een baksel kan rijzen en geven meer volume. Wijnsteenzuurbakpoeder kun je halen bij biologische winkels. Je kunt ook normaal bakpoeder gebruiken, maar wijnsteenzuurbakpoeder is natuurlijker.

      Verwijderen
  4. Kun je speltbloem ook vervangen door gewoon bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt goed, zit er aan te denken om ze met peer te maken. Is weer eens wat anders. Hoe kan ik de koekjes het beste bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen