maandag 7 december 2015

Meatless monday: Chili con tempeh

Vandaag is het weer tijd voor een 'meatless meal', geïnspireerd op een recept van Vegadutchie. Deze chili bevat tempeh, een vleesvervanger gemaakt van sojabonen. Samen met de kidneybonen zorgt dit gerecht ervoor dat de maaltijd voldoende eiwitten bevat. Perfect voor een vegetariër die toch alle voedingsstoffen en macronutriënten wilt binnenkrijgen. De ui, wortel, tomaat en courgette voegen veel lekkere vitamines en frisheid toe aan het gerecht. De kruiden kaneel en komijn stimuleren de spijsvertering. Je serotonine-gehalte (geluksgevoel) krijgt ook nog eens een boost door de rauwe cacaopoeder! Kortom, een heerlijke vega-maaltijd!





Wat is tempeh?
Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct wat geperst is tot een blok. De smaak is vrij neutraal en daarom kun je tempeh op veel verschillende manieren klaarmaken. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië en bestaat al meer dan 2000 jaar. Tempeh bevat veel eiwitten en is daarom een perfecte vleesvervanger. In 100 gram tempeh zit 37% van de ADH  (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) eiwitten. Daarnaast bevat tempeh zeer veel vezels, mangaan, koper en fosfor.
Je kunt tempeh op veel verschillende manieren bereiden. Je kunt het stomen, bakken, roerbakken of frituren. Vaak wordt tempeh gemarineerd met bijv. sojasaus, knoflook en andere kruiden en specerijen.

NODIG (voor 2 personen):
- olijfolie
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 wortel
- 100 gram tempeh
- een halve courgette
- 80 gram kidneybonen
- 2 rijpe tomaten
- 1 pakje gezeefde tomaten
- een halve avocado (ter garnering)

Kruiden:
- kaneel
- paprikapoeder
- komijnpoeder
- rauw cacao
- zout
- peper

HOE:
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verhit in de pan 1 eetlepel olijfolie. Fruit hierin de ui, knoflook en voeg hier wat kaneel, paprikapoeder, cacao en komijn aan toe.
- Snijd de wortel, tempeh, tomaten en courgette in kleine stukjes.
- Voeg de wortel en tempeh na ongeveer 2 min toe aan de ui en knoflook.
- Doe de courgette er even later bij en bak deze mee.
- Voeg vervolgens de kidneybonen toe en schep dit een minuut om.
- Gooi de tomaten met sap erbij samen met de gezeefde tomaten en laat het gerecht 10 minuten lang stoven.
- Breng nog op smaak met peper en zout en eventueel nog extra kruiden.
- Garneer met avocado (in partjes gesneden).

 Liefs,

Naomi

2 opmerkingen:

  1. Via Blogsociety kwam ik op je blog. Vind jullie recepten super gezond en inspirerend !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Droika,

    Wat leuk dat je ons bent tegenkomen op Blogsociety.
    Wat heb jij ook een mooie site zeg, leuke interieur/design inspiratie!
    Leuk dat je ons volgt.

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen