maandag 9 mei 2016

Meatless monday: Indonesische sajoer boontjes

Waan jezelf even in Azië met dit typisch Indonesische gerecht: sajoer boontjes. We kennen allemaal wel de 'boemboe' uit de supermarkt waar je kant en klaar sajoer boontjes mee kunt maken. Zonde zonde, want het kan zo veel lekkerder én gezonder. Sajoer is een nat groentegerecht uit de Indonesische keuken dat uit één of meerdere soorten groente bestaat en bereid is met uien, verse kruiden en flink wat water of bouillon. Mocht je nou van pittig eten houden, voeg dan wat meer sambal toe. Wij houden niet zo van heel pittig eten dus voegen maar 2 theelepels toe, maar je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt!






NODIG (voor 2 personen):
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 schijfjes verse laos (galanghal) of 1 tl gemalen laos
  • 2 schijfjes verse gember (djahe) > of 1 tl gemalen gember
  • 2 el santen (kokoscrème) > 50 gram
  • 2 theelepels ketjap
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 blaadjes Indische laurier (daun salam)
  • 1 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 200 ml bouillon

HOE:

  • Maak de sperziebonen schoon. Kook de sperziebonen in een pan met ruim kokend water in 5 min. beetgaar. Spoel de sperziebonen in en vergiet onder koud stromend water af (zo blijven ze mooi groen).
  • Snijd de ui in blokjes en hak  de knoflookteentjes fijn. Bak deze glazig in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie.
  • Maak ondertussen een stukje gember en laos schoon (de grootte van 1 a 2 dobbelstenen) en snijd in plakken/stukjes. Bak voor een kleine 5 minuutjes rustig mee.
  • Voeg het limoenblaadje (djeroek poeroet) en de Indische laurier (daun salam) toe.
  • Voeg nu de sperziebonen en de ketjap en sambal toe.
  • Voeg nu de bouillon over het geheel en voeg de kokoscreme toe. Laat het geheel zo'n 5 min. pruttelen (zonder deksel) . Zo nu en dan roeren.
  • Vis de Indische laurier en limoenblaadjes er uit (en evt de gember + laos als je die vers erin hebt).
  • Serveer met rijst

Liefs,

Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten