maandag 3 oktober 2016

Gezonde salade met biet, appel en geitenkaas

Deze bietensalade met een bite geeft je de nodige energie om de middag door te komen. Ik houd ervan om een salade tussen de middag te eten die me voldoende energie geeft om soms zonder te willen snacken de middag door te komen. Een bietensalade is daarom een van mijn favorieten. Waarom? Bieten bevatten veel vezels.

Vezels

Vezels helpen om je cholesterol te verlagen en daarnaast houden ze je bloedsuikerspiegel stabiel. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het verwijderen van toxische stoffen uit je lichaam. Het is daarom belangrijk om voldoende vezelrijk voedsel te eten. Bieten bevatten verschillende vezels:


  • Cellulose: een onverteerbare koolhydraat die in je darmen achterblijft en ervoor zorgt dat je dikke darm niet ontstoken raakt en dat kankerveroorzakende stoffen van de darmwand worden verwijderd. 
  • Hemicellulose: een onverteerbare koolhydraat stimuleert het afvalproces en gaat constipatie tegen. 
  • Pectine: een belangrijke vezel voor diabetici, omdat het de opname van koolhydraten na de maaltijd vertraagd. Daarnaast helpt het met het verwijderen van schadelijke stoffen in de darmen.

NODIG:
  • 1 appel
  • 2 rauwe of voorgekookte bieten bieten
  • 50 gram geitenkaas
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • sap van een halve citroen
  • scheutje olijfolie
  • handje gedroogde munt
  • peper en zout naar smaak
Tip: lekker met een handje rozijnen en zonnebloem- of pompoenpitten of walnoten. 

HOE:
  • Schaaf de bieten in dunnen plakjes en snijd de appel in blokjes. 
  • Meng de bietjes, appel en gedroogde munt door elkaar heen. Verkruimel de geitenkaas over de salade. 
  • Breng de salade op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout. 

Liefs, 

Robin

2 opmerkingen: