Linzen
Linzen behoren tot de gezondste peulvruchten, omdat ze veel eiwitten en ijzer bevatten. In vegetarische of veganistische recepten kunnen de aan eiwitrijke linzen voor eiwitten zorgen. Hierdoor vormen linzen een uitstekende bron van proteïnes en is daardoor goed geschikt voor vegetariërs! Linzen bevatten naast eiwitten ook veel vezels en zijn daarom belangrijk voor een goede darmwerking. Tenslotte bevatten linzen belangrijke vitaminen zoals B1 en mineralen als foliumzuur, mangaan, fosfor en koper.NODIG (voor 15 balletjes):
- 200 gram rode linzen
- 1/2 rode ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 40 gram havervlokken
- 1 tl paprikapoeder
- snufje cayennepeper naar smaak
- zeezout
Voor de citroenmelissesaus:
- handvol citroenmelisse, de blaadjes
- handvol basilicum, de blaadjes
- 60 ml olie naar keuze
- stap van 1/2 citroen
- klein handje zonnebloempitten
- zout en peper naar smaak
HOE:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Spoel de linzen af onder de kraan en laat ze even uitlekken in een zeef.
- Prak de linzen met een vork of pureer ze grof met de staafmixer. Doe ze in een kom, voeg de rest van de ingrediënten toe en roer door elkaar. Zet in 30 minuten in de koelkast.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Draai 15 balletjes van het mengsel, leg deze op het bakpapier en zet ze 15-20 minuten in de oven. Keer elke 5 minuten om zodat ze rondom bruinen.
- Maak ondertussen de citroenmelissesaus met basilicum: doe alle ingrediënten in een blender met 2 eetlepels water en mix tot je een romige saus hebt. Voeg extra water toe voor een dunnere saus.
- Serveer de linzenballetjes met de citroenmelissesaus
Liefs,
Robin
aah, linzen zouden voor mij ook heel goed zijn en wonderlijk genoeg eet ik ze haast nooit. Leuk recept om deze toppertjes toch wat meer te eten.
BeantwoordenVerwijderenWordt voor dit recept linzen uit blik gebruikt? En zouden deze balletjes koud ook lekker zijn?
BeantwoordenVerwijderen